Profesori socio-umane




Prezentare generala
Activitatea Comisiei de Ştiinţe Socio-umane din Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” se desfăşoară în conformitate cu standardele de calitate pentru învăţământul preuniversitar. În acest sens, au fost utilizate manualele aprobate, atât pentru ciclul inferior, cât şi pentru ciclul superior al liceului, iar parcurgerea materiei s-a făcut prin respectarea programei şcolare și dezvoltând continuu noi metode și abordări menite să facă lecțiile atractive și utile. Șef al comisiei metodice socio-umane este profesor Turcescu Alina Elena. Membrii catedrei s-au perfecționat continuu prin participarea la o serie de cursuri de formare, masterate, doctorat și s-au implicat de-a lungul timpului în numeroase activităţi şcolare şi extraşcolare, proiecte județene, naționale și internaționale, inclusiv în organizarea Balului Bobocilor și festivitățile prilejuite de Zilele Colegiului. Doar câteva exemple în acest sens:
- Amenajarea unui cabinet de ştiinţe socio-umane de către prof. Turcescu Alina, dotat cu videoproiector, computer, imprimantă şi rafturi pentru cărţi. Aceste dotări au fost posibile ca urmare sponsorizărilor obţinute de doamna profesoară şi a eforturilor proprii. Acum, cabinetul a fost dotat de către școală și cu tablă interactivă. Cabinetul ne oferă posibilitatea de a realiza lecții asistate de computer și video-proiecție.
- Derularea în cadrul unor ore opţionale a unor programe de educaţie economică în colaborare cu Junior Achievement România organizaţie nonprofit (parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement-Young Enterprise, Europe), ce are misiunea să inspire şi să pregătească tânăra generaţie pentru a reuşi în economia de piaţă. Programele derulate au fost:
- Descoperă economia – prof. Asandei Gigi
- Economie aplicată – prof. Asandei Gigi
- Compania elev – prof. Turcescu Alina Elena, prof . Bică Florin Ciprian
- Etica în afaceri – prof . Bică Florin Ciprian
- Tehnici de comunicare – prof . Bică Florin Ciprian
- Cheia Succesului – prof. Bâtan Sandală
- Succes profesional – prof. Turcescu Alina Elena
- Etică aplicată – prof. Turcescu Alina Elena
- Logică aprofundare – prof. Turcescu Alina Elena
- Competență în mass-media – prof. Turcescu Alina Elena
- JA in a day: Educație financiară – prof. Turcescu Alina Elena
- Dezbatere, retorică și oratorie – Turcescu Alina Elena, prof. Bică Florin Ciprian
- Participare în proiectul internațional ERASMUS+ ”Transformers School – Gifted Students/ Happy Children” – prof Bâtan Sanda și prof. Turcescu Alina Elena
- Realizare proiecte Erasmus+ împreună cu școli din Slovenia și Slovacia – prof. Turcescu Alina Elena
- Realizarea și coordonarea a două reviste ale școlii cu ISSN – ”Psihologia altfel” și ”Filosofie școlară” – prof. Turcescu Alina Elena
- Coordonarea proiectului ”Zeci de motive să nu abandonezi școala” – Turcescu Alina Elena
- Coordonarea proiectului ”Globalizarea în imagini argeșene” – prof. Turcescu Alina Elena
- Parteneriat în vederea participării la concursul național de antropologie socială ”Ion Aluaș” cu Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în urma căruia eleve ale noastre au obținut locul I sau III, ceea ce a însemnat implicit admiterea lor la facultate, la buget – prof. Turcescu Alina Elena
- Acord de parteneriat cu organizația reprezentantă a John Maxwell Team România prin dna.Diana Filip în vederea susținerii în colegiul nostru de către dumneaei a unor work-shop-uri de dezvoltare personală la mai multe clase de elevi în perioada de ”Școală altfel”.
- Acord de parteneriat cu organizația ”Salvați copiii” pentru implementarea activităților reunite sub sintagma ”Ora de net” ce vizează abordarea corespunzătoare de către elevi a internetului și evitarea, reducerea fenomenului de bullying prin intermediul internetului – Turcescu Alina Elena
- Membru în Corpul de Experți ai Corpului de Control al MEN – prof. Turcescu Alina Elena
- Donarea către școală a unui test psihologic SDS Holland de orientare școlară și vocațională – Turcescu Alina Elena
- Coordonarea proiectului „Afacerea mea”, la toate clasele a X-a, proiect derulat pe grupe de 5 elevi, şi organizarea expoziţiei de promovare a ideilor de afaceri, cu ocazia Zilelor Colegiului intitulată „Work-shopuri de educaţie antreprenorială” – prof. Asandei Gigi și prof. Mogoș Andreea.
- Coordonarea la nivelul şcolii a proiectului naţional “Informare şi sensibilizare în problematica HIV- SIDA”- realizat în parteneriat de către CJRAE Argeş, Organizaţia „Romanian Children’s Appeal”, Organizaţia Salvaţi Copiii – prof. Bâtan Sanda.
- Realizarea la nivelul şcolii a expoziţiei de fotografie «SIDA nu e o păcăleală » (clasa a XI-a B, prof. coord. Răducu Serenela şi Bâtan Sanda).
- Realizarea la nivelul şcolii a proiectelor şi studiilor de cercetare propuse de ISJ Argeş şi Centrul de Consiliere Psihopedagogică Argeş (studii referitoare la consumul de alcool în rândul elevilor, dependenţa de Internet, consumul de droguri şi substanţe interzise, elevii cu părinţi plecaţi în străinătate, etc.) – prof. Bâtan Sanda.
- Coordonarea la nivelul şcolii al proiectului educaţional naţional “Olimpicii cunoaşterii 2009” – prof. Bâtan Sanda.
- Participare la Proiectul Judeţean de Astronomie „Misterele Universului” din calendarul judeţean al activităţilor extraşcolare – prof. Bâtan Sanda.
- Participare la Proiectul de parteneriat educaţional internaţional „DRAIN_STAP. START”. Alcohol Prevenţie. Alcoolul şi consumul acestuia în rândul adolescenţilor.” Coordonat de ISJ Argeş, Organizaţia „Salvaţi Copiii ” Argeş, Primăria Piteşti, reprezentanţi ai Guvernului Olandei – prof. Bâtan Sanda.
- Participare la Conferinţa Naţională de Psihoterapie Integrativă, Bucureşti 2009, organizată de Asociaţia de Psihoterapie Integrativă din România – prof. Bâtan Sanda.
- Participare în calitate de membri în comisiile de bacalaureat, sesiunile iulie şi august – prof. Bâtan Sanda şi Bică Florin Ciprian.
- Participare în calitate de propunători subiecte şi evaluatori la examenele de titularizare (iulie 2009) şi de suplinire (august 2009) – prof. Asandei Gigi şi prof. Bâtan Sanda.
- Participarea ca evaluatori, propunători de subiecte la faza județeană, națională a olimpiadei de ştiinţe socio-umane a prof. Turcescu Alina, Bâtan Sanda, Bică Florin Ciprian.
- Participarea ca arbitrii și propunători de moțiuni la faza județeană a olimpiadei ”Tinerii dezbat” a prof. Turcescu Alina, Bică Florin Ciprian.
- Participări și premii la etapele naționale ale olimpiadei de socio-umane aproape în fiecare an școlar – toți membrii catedrei.
- Pregătirea suplimentara a elevilor pentru participarea la olimpiadele şcolare – toți membrii catedrei.
- Pregătirea suplimentara a elevilor pentru examenele de bacalaureat – toți membrii catedrei. La aceste examene procentul de promovabilitate a fost de 100%, iar notele obţinute au fost în majoritate peste 9,00.
- Acțiuni de voluntariat prin donare de bunuri Centrului familial Găvana – prof. Turcescu Alina Elena
- Acțiuni de voluntariat prin participare la activitatea SNAC ”Fructe și legume” – toți membrii catedrei
- Locul al II-lea la nivel judetean cu proiectul ”Portile rucarene” la concursul national ”Cultura si civilizatie romaneasca (2017-2018) pentru echipajul clasei a IX-a J – CRUCEANĂ I. MARIANA-ALINA, MORLOVA I.C. ARIADNA-MARIA, STOICA I. OANA-DENISA – coordonat de dna.prof. Alina Turcescu.Detalii aici
- Actiuni de voluntariat.Detalii aici